Biolääkeyhtiö Desentumin 12 miljoonan euron osakeanti täyttyi ennätysvauhtia
Allergiarokotteita kehittävän Desentum Oy:n 12 miljoonan euron osakeanti oli Springvest Oyj:n kymmenvuotisen historian suurin rahoituskierros. Anti ylimerkittiin alle kolmessa viikossa suomalaisten sijoittajien voimin.
Desentum haluaa mullistaa allergian hoidon ja tarjota rokotteiden avulla pitkäaikaisen suojan allergioista kärsiville ihmisille. Osakeanti vauhdittaa yhtiön kansainvälistä kasvua ja tuotekehitystyötä.
– Nyt alamme olla siinä vaiheessa, että myös huomattavasti isommat rahoituskierrokset tai jopa listautuminen olisi mahdollista. Springvest Oyj:n toteuttama kierros hyväksytettiin myös Finanssivalvonnassa, joten se oli hyvää harjoittelua mahdollista listautumista ajatellen, Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila totesi Kauppalehden haastattelussa.
Mattila on tyytyväinen yhteistyöhön Springvestin kanssa.
– Olemme toteuttaneet Springvestin kanssa jo useamman rahoituskierroksen. Heidän toimintamallinsa ja työnjako kohdeyhtiön kanssa on mielekäs ja järkevä. Meillä yksinään ei olisi mahdollisuutta lähestyä niin suurta sijoittajien joukkoa kuin Springvest pystyy tavoittamaan ja olemme saaneet heidän kauttaan mukaan myös suurempia sijoittajia.
Springvest Oyj:n toimitusjohtaja Aki Soudunsaaren mukaan Desentum on erinomainen esimerkki suomalaisesta korkean potentiaalin yrityksestä, jolla on aito mahdollisuus muuttaa miljoonien ihmisten jokapäiväistä elämää.
– Onnistuessaan Desentumin ratkaisut helpottavat merkittävästi esimerkiksi koivu- ja maapähkinäallergioista kärsivien ihmisten elämää. ESG-asiat kiinnostavat nyt kaikkia sijoittajia ja erityisesti ympäristön ja ihmisten terveys ovat asioita, mihin suomalaiset sijoittajat haluavat toiminnallaan vaikuttaa. Näissä teemoissa on Suomen kasvuyrityksille valtavat mahdollisuudet, Soudunsaaritoteaa.
Lupaavia alustavia tuloksia Kanadasta – onnistumiset kliinisissä tutkimuksissa vahvistavat exit-mahdollisuuksia
Pisimmällä Desentum on koivun siitepölyallergiarokotteen kehityksessä. Koivurokotteella on käynnissä kliininen tutkimus Kanadassa. Tutkimuksen käytännön osuus valmistuu maaliskuussa ja siitä saadut alustavat tiedot ovat olleet erittäin lupaavia sekä turvallisuuden että hoidon vaikutuksen osalta.
– Tähänastiset tulokset ovat olleet sellaisia, mitä ei ole aikaisemmin nähty missään allergiaimmunoterapian kliinisissä kokeissa. Jos nyt nähdyt tulokset todella varmistuvat kliinisten kokeiden päätteeksi, voidaan allergiaimmunoterapiaa lyhentää vuosista kuukausiin, Mattila summasi Kauppalehden haastattelussa.
Desentum tutkii laajasti siitepöly-, ruoka-aine- ja eläinallergioiden tehokasta siedätyshoitoa. Yhtiöllä on prekliinisessä kehitysvaiheessa myös muita rokotekandidaatteja, joista tärkeimmät ovat maapähkinä- ja heinäallergian hoitoon tarkoitetut hypoallergeenit.
Jos kliinisten tutkimusten tulokset ovat jatkossakin hyviä, Desentumin johto uskoo yhtiön olevan erittäin kiinnostava kohde yritysostolle tai lisensoinnille. Springvestin toimitusjohtaja Soudunsaari muistuttaa lisäksi, että lääkekehitysalalla tyypillisesti suuryritykset täydentävät portfoliotaan ja hankkivat uutta teknologiaa yritysostojen avulla.
– Esimerkiksi tanskalainen Novo Nordisk on näyttänyt käytännössä, miten tehokkaalla Ozempic-lääkkeellä on saavutettu valtava kasvu ja arvontuotto sekä asiakkaille että osakkeenomistajille – ja jopa Tanskan valtiolle, Soudunsaari toteaa.
Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 311 yritysostoa, joiden kohteina oli yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia uusia lääkeaineita kehittäviä biolääkeyrityksiä. Suurin osa näistä yrityskaupoista tehtiin, kun kohdeyrityksen ensimmäinen tuotekandidaatti oli kliinisessä faasissa II. Keskimääräinen kaupan kokonaisarvo faasissa II tehdyille yrityskaupoille oli 683 miljoonaa dollaria.
Lue myös Helsingin Sanomista Pekka Mattilan haastattelu: “Suomalaisyhtiön rokote saattaa päihittää koivuallergian“
Lähde yritysostojen tutkimukseen: D. T. Michaeli, H. B. Yagmur, T. Achmadeev, and T. Michaeli, “Value drivers of development stage biopharma companies,” Eur. J. Heal. Econ. vol. 23, no. 8, 2022