Kuva Spacen osakeanti alkaa: avaruuspohjaista tietoa maailman tilasta lisenssimallilla
Kuva Spacella on tiistaina 19.11. alkanut 8 miljoonan euron osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa. Edellinen, alkusyksystä 2023 järjestetty osakeanti täyttyi vain päivissä.
Maapallon tilasta ja tapahtumista on pysyttävä kartalla aikana, jossa luonnonvarat ja turvallisuus ovat uhattuina. Valtiot ja yritykset tarvitsevat päätöksiin tietoa arvioiden sijaan. Samaan aikaan alemman kiertoradan 8 000 satelliitista vain noin 20 prosenttia on tarkoitettu maapallon monitorointiin. Lisäksi monien satelliittiyritysten liiketoimintamallissa kuvia voi tilata vain rajatulta alueelta ja ajalta. Kuvan saaminen saattaa viedä viikkoja, ja analyysi jää asiakkaalle.
Kuva Space pyrkii muuttamaan tämän: se pyrkii tuottamaan laajoilta alueilta avaruuspohjaista tietoa, jota asiakkaat voivat monitoroida lähes reaaliajassa. Dataa kerätään hyperspektrikuvantamisella, jolla voidaan tunnistaa ja analysoida kasveja, maaperää ja rakennuksia sekä päästöjä ja kaasuja. Sillä saa siis tietoa myös asioiden koostumuksesta toisin kuin perinteisillä optisilla kameroilla tai tutkilla, joita nykysatelliiteissa useimmiten on.
Yhtiö rakentaa 100 mikrosatelliitin kaupallista järjestelmää, jonka hyperspektrikamerat kuvaavat koko maapalloa. Dataa myydään tekoälyn analysoimana kustannustehokkaalla lisenssimallilla.
Edellisen Springvest-rahoituskierroksen jälkeen Kuva Space on laukaissut ensimmäisen kaupallisen satelliittinsa, jonka odotetaan tuottavan kaupallista dataa pian.
Ensi vuonna asiakaskoekäyttöön avataan Kuva Sense -alusta, jolta datan saa analysoituna enintään kahdessa tunnissa, tulevaisuudessa jopa 15 minuutissa. Early Access -ohjelmassa on mm. suuria maatalousalan teknologiayrityksiä, vakuutusyhtiöitä ja energiayhtiöitä. Päämarkkinasegmentit ovat vakuutus ja rahoitus, ympäristö sekä turvallisuus.
Kuva Spacen viime aikojen saavutuksista tärkeimpiä ovat kaupalliset yhteydet kolmeen merkittävään puolustusalan asiakkaaseen. Myös Suomen Nato-jäsenyys on avannut ovia: yhtiö on mm. saanut mahdollisuuden hakea Naton miljardikokonaisuuteen toimittamaan hyperspektripalveluita.
Markkinapotentiaali on valtava: yhtiö arvioi jopa yli 100 miljardin euron arvoisiksi markkinat, joilla mitataan, kartoitetaan ja näytteistetään asioita. Kuva Spacen tavoite on olla globaalisti paras lähde sekä ympäristö- että turvallisuustiedolle.