Mikael Thuneberg valittiin Vuoden 2021 Kasvuyritysjohtajaksi

Mikael Thuneberg palkittiin Vuoden 2021 Kasvuyritysjohtajaksi Springvestin tilaisuudessa Pörssitalolla.

Mikael Thuneberg on Vuoden 2021 Kasvuyritysjohtaja. Supermetricsin perustaja ja toimitusjohtaja erottui joukosta poikkeuksellisella kasvutarinalla.

Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen kertoi Kasvuyritysjohtajan palkitsemisen taustaa.

Vuoden 2021 Kasvuyritysjohtaja -palkinto annettiin Mikael Thunebergille. Springvest haluaa Kasvuyritysjohtajan palkitsemisella korostaa toimitusjohtajan roolia kasvuyritysten menestyksessä.

Tänä vuonna Vuoden Kasvuyritysjohtajan valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota hyvään hallintotapaan. Tutkimus tehtiin osana Aalto-yliopiston maisterivaiheen kurssia.

“Springvest haluaa tukea kasvuyritysten hyvää johtamista”, Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen kommentoi.

Kasvuyritysjohtajan palkinnolla on tarkoitus antaa hyvän hallintotavan mukaisesti toimivalle, erinomaiselle johtajalle hänen ansaitsemansa arvostus. Palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa. Vuonna 2019 palkinnon sai Noora Fagerström, Junge Juice Bar, ja vuonna 2018 Mikko Honkanen, Vainu.io.

Mikael Thuneberg luo kovaa kasvua

Mikael Thuneberg kertoi tilaisuudessa Supermetrcisin tarinan.

Thuneberg oli otettu saadessaan Vuoden 2021 Kasvuyritysjohtajan palkinnon.

Mikael Thuneberg perusti Supermetricsin vuonna 2010, ja ensimmäiset viisi vuotta hän teki töitä omasta makuuhuoneestaan. Nykyään Supermetrics työllistää yli 200 henkeä.

Mikael Thunebergillä ei ollut aiempaa kokemusta liiketoiminnan johtamisesta tai osaamista teknologia-alalta, jotka olisivat olleet relevantteja teknologiayrityksen perustamisessa. Hän kuitenkin ymmärsi hyvin ongelman, jonka halusi ratkaista. Mikael halusi automatisoida markkinointidatan keräämistä ja raportointia. Mikael oppi yrityksen pyörittämisestä ja teknisestä puolesta lisää vähitellen. Hän tavoitteili voitollista liiketoimintaa alusta asti pitämällä kulut alhaalla, mikä on varsin epätyypillistä kasvuyritykselle.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen vuonna 2015 oli tietynlainen kasvun paikka, koska Mikael ei ollut aiemmin toiminut esimiestehtävissä. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja tiimi ja yritys on kasvanut vuodesta 2016 lähtien kovaa vauhtia. Uusia työntekijöitä palkataan niin nopeasti kuin pystytään nyt jo yli 200 hengen yritykseen. Tiimi on ollut alusta alkaen hyvin kansainvälinen ja yrityksessä on työntekijöitä kymmenistä eri kansallisuuksista. Myös johdossa ja hallituksessa diversiteetti totetutuu erittäin hyvin.

Supermetricsillä on laaja, globaali asiakaskunta, johon kuuluu mm. Nestlé, Accenture ja L’Oréal. Supermetricsin työkalusta voi hyötyä mikä tahansa yritys, joka tekee paljon digitaalista markkinointia. Kova kasvu näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa.

“Kiitos paljon tästä palkinnosta. Todella hienoa saada tällainen tunnustus!” Mikael Thuneberg kiittää puheenvuoronsa lopuksi.

Vuoden Kasvuyritysjohtaja -finaaliin pääsi viisi toimitusjohtajaa

Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman puhui raadin roolista Kasvuyritysjohtajan valinnassa.

Mikael Thuneberg valittiin voittajaksi viiden finalistin joukosta. Taso oli erittäin korkealla ja voittajan valinta oli raadille vaikea.

“Muilla finalisteilla ei ole mitään hävettävää – päinvastoin. Taso on yksinkertaisesti niin tiukka”, kommentoi raadin jäsen Victor Snellman.

Kolmen Kaverin Jäätelö Oy tekee jäätelöä, joka vetoaa tunteisiin. Kaikki perustuu aitoon tarinaan. Kolmen Kaverin Jäätelö on pystynyt kasvamaan alalla, joka on yleisesti katsottuna varsin stabiili ja Suomessa jo hyvin kilpailtu. Heikki Huotari on yhtiön toimitusjohtaja, osakas ja yksi kolmesta perustajasta.

Compile Oy tarjoaa ohjelmistokonsultointia verkkopalveluiden, mobiilisovellusten ja IoT-hankkeiden ympärillä. Ilkka Saunamäki on yhtiön toimitusjohtaja, joka miettii asioita asiakkaiden ja henkilöstön kautta. Johtamisessa näkyvät Ilkan luonteenpiirteet, kuten tunneäly, kuuntelemisen taito ja hyvä huumorintaju.

EcoReal Oy tekee asiakkaidensa kiinteistöistä hiilineutraaleja käyttäjien terveellisyys huomioiden. Tavoitteena yrityksellä on energiatehokkuus ja henkisenä motivaattorina on vastuullisuus. Janne Rytkönen on yhtiön toimitusjohtaja, osakas ja yksi perustajista.

Siru Innovations Oy suunnittelee ja myy grafiikkaprosesseja. Innovaatioita tehdään mm. tietokoneiden näytönohjaukseen. Mikko Alho on yhtiön toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, osakas ja yksi perustajista. Johtamisessa Mikolle tärkeitä arvoja ovat ihmiset, sitoutuneisuus, hyvä ilmapiiri, uskallus, luottamus ja lupa tehdä virheitä.

Tutkimus toteutettiin Aalto-yliopistossa

Kuvassa Antti Mäkinen (vas.), Päivi Malinen, Eero Mäkinen, Mikael Thuneberg, Riku Lamminen, Oliver Vallikari ja Victor Snellman.

Kasvuyritysjohtajan tutkimusosuuden toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat Riku Lamminen, Oliver Vallikari, Antti Mäkinen ja Eero Mäkinen professori Jukka Sihvosen johdolla osana maisteritason laskentatoimen kurssia.
Opiskelijaryhmä tuotti lähes 400 yritykselle kohdistuneen kvantitatiivisen tunnuslukuanalyysin ja tunnisti tarkemman laadullisen analyysin perusteella sopivia johtajaehdokkaita. Lisäksi selvitettiin nopean kasvun mahdollistaneita tekijöitä, kasvuyrityksen johtamisen haasteita ja henkilöstön johtamiseen liittyviä teemoja erityisesti hyvän hallintotavan näkökulmasta.

Ammattilaisraati valitsi lopulta voittajan viidestä johtajaehdokkaasta. Ehdokkaat kävivät vuorotellen pitämässä esityksen raadille, joka sai esittää kysymyksiä johtajille ja haastatella heitä tarkemmin. Raatiin kuuluivat Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen, Aalto-yliopiston professori Jari Melgin, Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman ja Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen.


Hyvä hallintotapa valintakriteerinä

Tämän vuoden Kasvuyritysjohtajan valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota corporate governanceen.  Hyvän hallinnoinnin suositusten mukaan omistajilla, hallituksella ja johdolla on kaikilla oma itsenäinen roolinsa yhtiön päätöksenteossa. Roolien eriyttämisellä ja erityisesti hallituksen itsenäisillä jäsenillä pyritään varmistamaan erilaisten näkemysten huomioiminen päätösten laadun varmistamiseksi.

Supermetricsillä on poikkeuksellinen kasvutarina – ennen kaikkea hyvän hallintotavan näkökulmasta, koska Mikael Thuneberg on yrityksen toimitusjohtaja, suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

“Supermetricsin hallinnointikäytäntö ei tällä hetkellä täysin vastaa suosituksia, mutta yhtiön kasvutarina on siitä huolimatta suuri menestys. Akateeminen tutkimus tunnistaa hyvän hallinnon ratkaisujen tilannesidonnaisuuden, eli yksi malli ei välttämättä sovi yhtiön jokaiseen kehitysvaiheeseen.” professori Jari Melgin kommentoi.

Yhtiö on panostanut merkittävästi diversiteettiin yhtiön henkilövalinnoissa, ja pääomasijoittajien tulo omistusrakenteeseen vuonna 2017 luo struktuuria myös hallitustyöskentelyyn. Raati kannustaa kuitenkin Supermetricsin omistajajohtoa miettimään myös corporate governance -käytäntöjen kehittämistä, yhtiön kasvaessa osallistuvan henkilöjohtamisen tullessa entistä haastavammaksi.




Edellinen
Edellinen

Mediuutiset: Terveysalan yritysmaailman vaikuttajien listalle kipusivat vuonna 2021 nämä 10 henkilöä

Seuraava
Seuraava

Talouselämä: Kotimainen koivuallergiarokote läpäisi ensimmäiset ihmiskokeet – Lupaavia tuloksia