Springvest Oyj:n vastine Kauppalehden analyysiin: ”Uskomme suomalaisiin kasvuyhtiöihin”
Kauppalehden analyysissa 29.3. toivottiin Springvest Oyj:n avaavan laajemmin portfolioyhtiöidensä arvostamisperusteita. (Sama artikkeli julkaistiin myös Arvopaperissa 30.3.)
Springvest avaa käyttämänsä arvostamisperiaatteet tilinpäätöksensä liitetiedoissa (ks. taloudelliset raportit). Kuten muutkin pääomasijoitusalan toimijat, Springvest ei kuitenkaan avaa yksittäisten sijoituskohteiden valuaatioiden perusteluita talousraportointinsa yhteydessä.
Analyysissa mainittu "laskelmien sumu" leijuu siis niin Springvestin kuin myös muiden pääomasijoitusalan toimijoiden yksittäisten sijoituskohteiden valuaatioiden yllä.
Exit-hakuisen kasvuyhtiön näkökulmastakaan ei olisi tarkoituksenmukaista, että Springvest tai kaikki siihen sijoittaneet pääomasijoitusalan toimijat avaisivat julkisesti kulloinkin käyttämänsä arvostustason.
Kauppalehden analyysissa sijoitussalkkumme arvoa arvioitiin tutkimalla portfolioyhtiöiden liikevaihtoa ja jäljellä olevaa omaa pääomaa. Portfolioyhtiöidemme arvostus ei kuitenkaan perustu kapeakatseisesti vain näihin taloustietoihin.
Sumua hälventääksemme haluamme kertoa, mitkä tekijät vaikuttavat portfolioyhtiöidemme ja myös yleisesti listaamattomien kasvuyhtiöiden arvostukseen.
On itsestään selvää, että listaamattomien kasvuyhtiöiden arvostukseen liittyy tuottopotentiaalin lisäksi muutakin epävarmuutta. Eri toimialojen kasvuyhtiöiden arvostuksessa tulee ottaa huomioon, mistä yhtiön todellinen arvo syntyy. Esimerkiksi lääkekehitysyhtiön arvostuksessa huomioidaan tutkimuksen vaihe ja myyntiluvan saaneen lääkkeen markkinapotentiaali, kun taas cleantech-yhtiössä arvo voi muodostua mm. patenttisalkusta, asiakassopimuksista ja kasvupotentiaalista.
Näistä syistä jäljellä oleva oma pääoma on puolestaan erittäin harvoin yksinään käyttökelpoinen listaamattomien kasvuyhtiöiden arvonmääritysmenetelmä. Sama pätee myös listattuihin kasvuyhtiöihin, sillä niiden joukosta löytyy useita esimerkkejä, joissa markkina-arvo on jopa kymmenkertainen verrattuna jäljellä olevaan omaan pääomaan.
Finanssivalvonnan valvomana listattuna yhtiönä Springvestin sisäisiä prosesseja (koskien myös arvostuskäytäntöjä) käydään säännöllisesti läpi niin sisäisten kuin ulkoisten tahojen toimesta.
Tarkennuksena analyysin yhteydessä esitettyyn Springvestin voitonjakoa kuvaavaan grafiikkaan Springvest maksoi osatilikaudelta 1.1.-30.6.2021 tehdyn tilinpäätöksen perusteella osinkoa vuoden 2021 lopulla 1,8 euroa osake ja lisäksi vuoden 2022 puolella maksettiin tilikaudelta 2021 yhteensä vielä 0,50 euroa osinkoa per osake.
Analyysissa kommentointiin myös Springvestin salkun arvostusta viittaamalla joukkorahoitusfirmojen rahoituskierroksiin. Springvest ei kuitenkaan ole joukkorahoituspalveluntarjoaja, eikä salkussamme ole joukkorahoituspalveluntarjoajia.
Springvestin järjestämillä rahoituskierroksilla on usein mukana myös tunnettuja yksityisiä ja julkisia pääomasijoitusalan toimijoita, jotka sijoittavat yhtiöön samalla arvostustasolla ja samoilla ehdoilla, kuin osakeantiin osallistuvat yksityissijoittajat. Nämäkin toimijat ovat sijoituspäätöksensä myötä kokeneet kohdeyhtiöidemme arvostustason olevan oikealla tasolla.
Jo yli 6500 sijoittajaa on sijoittanut yli 50 suomalaiseen listaamattomaan kasvuyritykseen Springvestin kautta 10 toimintavuotemme aikana, rahoittaen suomalaista kasvua yli 215 miljoonalla eurolla.
Lupaavat suomalaiset kasvuyhtiöt ovat ansainneet arvostuksensa. Nämä yhtiöt rakentavat parempaa huomista, voivat tuoda Suomeen uusia työpaikkoja ja verotuloja sekä kehittävät uusia poikkeuksellisia innovaatioita.
Päivi Malinen
toimitusjohtaja
Springvest Oyj