Springvestin Sijoittajatutkimus: Koronasta huolimatta vastuullinen kasvusijoittaminen kasvaa

12. kesäkuu 2020

Springvestin Sijoittajatutkimuksen mukaan pandemian vaikutuksena enemmistö osakesäästäjistä on lisännyt aktiivisuuttaan sijoittamisessa. Osa sijoittajista aikoo myös vahvistaa listaamattomien osuutta salkussaan, osa ei aio sijoittaa listaamattomiin tässä tilanteessa.

Springvest teki tutkimuksen nyt kolmannen kerran oman asiakaskuntansa ja Osakesäästäjien jäsenten keskuudessa.

Maailmanlaajuisesti koronavirus on aiheuttanut epävarmuutta yritysmaailmassa ja pörsseissä. Suomalaisilta sijoittajilta kysyttiin, miten tilanne vaikuttaa heidän haluunsa sijoittaa. Tutkimushetkellä kaikki pandemiarajoitukset olivat voimassa.

Sijoittajatutkimuksessa osakesäästäjistä 27 prosenttia kertoi, ettei tilanne vaikuta heidän sijoittamiseensa mitenkään, mutta jopa 55 % ilmoitti, että se lisää heidän aktiivisuuttaan sijoittamisessa. Vain 18 % ilmoitti epävarman tilanteen vähentävän heidän haluaan sijoittaa.

”Ehkä hieman yllättäen 8 % osakesäästäjistä (ja 14 % Springvestin asiakkaista) kertoi poikkeustilanteen jopa lisänneen heidän kiinnostustaan sijoittaa listaamattomiin kasvuyhtiöihin tai kasvattaa niiden osuutta sijoitussalkussaan. Tämä on hyvä luku, sillä osakesäästäjistä vain neljännes on ylipäätään kokeillut sijoittamista listaamattomiin. Laajalle joukolle sijoittaminen kasvuyhtiöihin on vielä uutta, sillä tarjontaa yleisölle on ollut vasta muutaman vuoden ajan”, Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen kertoo ja jatkaa:

”Sijoittajien halu jatkaa sijoittamista poikkeusoloissakin on näkynyt Springvestin järjestämillä rahoituskierroksilla. Kaikki tämän vuoden osakeannit lupaaville kasvuyhtiöille ovat toteutuneet – ja useita myös ylimerkitty.”

Pientä varovaisuutta ja notkahduksen kiinnostukseen poikkeusolot ovat kuitenkin aiheuttaneet, 47 prosenttia osakesäästäjistä on jo joko sijoittanut listaamattomiin kasvuyhtiöihin tai olisi kiinnostunut sijoittamaan. Viime vuonna vastaava luku oli peräti 77 %.

Vastuullisuus yhdistyy kasvuun

Sijoittajatutkimuksen kaksi ryhmää vastasi melko samalla tavalla tutkimuksen kysymyksiin. Suurin ero on luonnollisesti sijoittamiskokemuksessa listaamattomiin kasvuyhtiöihin. Mutta myös yrityksen vastuullisuuden merkitys erottaa ryhmät selkeästi toisistaan.

Springvestin asiakkaista jopa 63 % pitää yrityksen vastuullisuutta tai eettisyyttä tärkeänä sijoituskohdetta valitessaan. Naissijoittajille vastuullisuus merkitsee vielä selvästi miehiä enemmän.  Merkitys on entisestään kasvanut verrattuna viime vuoden lukuihin.

Osakesäästäjistä suurelle osalle yrityksen vastuullisuudella ei ole merkitystä tai suhtautuminen asiaan on neutraalia. Osakesäästäjistä tärkeänä vastuullisuutta pitää 45 %, luku on pysynyt viime vuodesta kutakuinkin ennallaan.

Osakesäästäjien (noin 30 000 jäsenen) ja Springvestin asiakkaiden ryhmissä on paljon yhtäläisyyksiä. Suurempi ero on siinä, että Springvestin asiakkaat pitävät yritysten vastuullisuutta yhä tärkeämpänä tekijänä valitessaan sijoituskohdetta.

Osakesäästäjien (noin 30 000 jäsenen) ja Springvestin asiakkaiden ryhmissä on paljon yhtäläisyyksiä. Suurempi ero on siinä, että Springvestin asiakkaat pitävät yritysten vastuullisuutta yhä tärkeämpänä tekijänä valitessaan sijoituskohdetta.

”Monet heistä,  jotka ovat jo löytäneet sijoituskohteena listaamattomat kasvuyhtiöt, haluavat sijoitustensa avulla muuttaa maailmaa paremmaksi. Ne jotka eivät ole vielä tutustuneet lupaavien kasvuyhtiöiden osakeanteihin, eivät ole mieltäneet, että sijoittamisella voi myös vaikuttaa, kun valitsee vastuullisia tai eettisiä yrityksiä sijoituskohteikseen”, Päivi Malinen painottaa. 

Tutkimuksen mukaan osakesäästäjistä suurin osa on kokeneita ja on sijoittanut jo vuosikymmeniä – alle 10 vuotta sitten sijoittamisen aloittaneita oli 19 % vastaajista. Lähes kaikki ovat sijoittaneet pörssiosakkeisiin, sijoitusrahastoihin on sijoittanut 68 %, kiinteistöihin 38 % ja listaamattomiin kasvuyhtiöihin 26 %. ETF- ja indeksirahastojen osuus on kasvanut yli 32 prosenttiin (viime vuonna 29 %). Keskimääräinen sijoitusperiodi on osakesäästäjien enemmistöllä pitkä, yli 10 vuotta.


Tavoitteena exit, exit, exit

Osakesäästäjillä suurin motiivi sijoittaa listaamattomiin kasvuyhtiöihin on edelleen tuottopotentiaali (63 %), vaikkakin sen tärkeys on hieman laskenut viime vuodesta. Yhä suurempi osa – noin puolet sijoittajista – arvostaa myös listaamattomia osakkeita sijoitusten hajauttamisessa. Mielenkiinto yrityksen toimialaan, jännitys yhtiön kehityksen seuraamisessa ja yrittäjyyden tukeminen ovat myös tärkeitä motiiveja. Springvestin asiakkaille hieman osakesäästäjiä tärkeämpää oli osallistuminen suomalaisten yritysten maailmanvalloitukseen.

Springvestin Sijoittajatutkimuksen mukaan neljä kiinnostavinta toimialaa kasvusijoittamisessa ovat lääke- ja terveysala, teknologia, ympäristöasiat ja energia.

Ne osakesäästäjät, jotka eivät ole vielä kokeilleet sijoittamista listaamattomiin kasvuyhtiöihin, selittivät asiaa useimmiten tiedon puutteella.

Ne osakesäästäjät, jotka eivät ole vielä kokeilleet sijoittamista listaamattomiin kasvuyhtiöihin, selittivät asiaa useimmiten tiedon puutteella.


Vaikka tietoa on saatu lisää listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoittamisesta, suurin syy olla sijoittamatta on edelleen tiedon puute (60 % vastaajista). Sopivaa kohdetta ei ole löytynyt tai sijoittaja ei ole löytänyt sopivaa kanavaa, ovat seuraavaksi suurimmat syyt. Sen sijaan suuren riskin mainitsi syyksi vain 23 %.

Kun osakesäästäjiltä kysyttiin, mikä saisi heitä kokeilemaan listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoittamista joukkorahoituksen kautta, moni Springvestille tuttu vastaus nousi esiin: parempi raportointi, jälkimarkkina, helppokäyttöinen alusta ja pieni alkusijoitus.

”Olemme parantaneet kohdeyhtiöiden mahdollisuuksia raportointiin omalla sijoitusalustallamme ja kesäkuun alussa järjestimme ensimmäisen Sijoittajawebinaarin, jossa yhtiöiden toimitusjohtajat kertoivat ajankohtaisia uutisia sijoittajille. Olemme myös jatkuvasti parantaneet sijoitusalustamme käyttöä helpommaksi ja pienentäneet vähimmäissijoitusta. Sen sijaan jälkimarkkina ei ole meidän käsissämme”, Päivi Malinen toteaa.

Moni osakesäästäjä toivoi myös kuulevansa kasvuyhtiöiden menestystarinoita, sillä ne saisivat kokeilemaan sijoittamista listaamattomiin.  Myös Springvestin kautta sijoittaneet toivoivat hyvää exitiä. Se motivoisi heitä lisäämään sijoittamistaan listaamattomiin.

”Koska rahoituskierroksilla Springvest tulee aina myös itse kasvuyritysten omistajaksi, meillä on sama intressi saada yrityksiä listautumaan pörssiin tai kaupaksi hyvään hintaan. Springvestin asiakkaat ovat rahoittaneet suomalaisia kasvuyhtiöitä yhteensä 120 miljoonalla eurolla ja nyt 57 rahoituskierroksen jälkeen myös irtautumisia alkaa olla näköpiirissä. Hyvät exitit tulevat lisäämään kiinnostusta tätä sijoitusmuotoa ja Springvestin järjestämiä rahoituskierroksia kohtaan”, Päivi Malinen vakuuttaa.

 

Naiset sijoittavat, kun se on taloudellisesti mahdollista

Suomessa naiset ovat selvä enemmistö korkeakoulutetuista ja naisten työllisyysaste on samaa luokkaa kuin miestenkin. Naisilla on siis erinomaiset mahdollisuudet sijoittaa ja kasvattaa varallisuuttaan. Silti naiset eivät ole laajasti olleet aktiivisia osakesijoittamisessa.

Uutena aihealueena Sijoittajatutkimuksessa kysyttiin naissijoittajilta, mikä sai heidät aikoinaan aloittamaan sijoittamisen. Suurin osa naisista (69 %) aloitti, kun se oli taloudellisesti mahdollista tai koska yksinkertaisesti halusi oppia sijoittamaan (61 %). Pankkien sijoituspalvelut ovat myös saaneet monen naisen aloittamaan sijoittamisen.

Muita syitä aloittaa sijoittaminen mainittiin lapsuudenkodissa opittu tapa, sijoittamisen tulleen tutuksi työn tai opiskelun kautta, elämäntilanteet (avioero, leskeksi jääminen) sekä median, messujen tai ystävän kautta sijoittamisesta kuuleminen.

”Naisten kiinnostus sijoittamiseen vahvistuu koko ajan ja toivottavaa on, että etenkin naisia tutkimuksessa kiinnostava vastuullisuus ja vaikuttavuus sijoittamisessa näkyisi pian myös suomalaisiin kasvuyhtiöihin sijoittamisena. Listaamaton kasvuyhtiö, jonka tuotteet parantavat maailmaa, on mielenkiintoinen sijoituskohde.”


Kenelle listaamattomat kasvuyhtiöt sopivat?

Springvest Oy toteutti Sijoittajatutkimuksen kolmatta kertaa. Vuonna 2018 tutkimus toteutettiin yhdessä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa. Tutkimukset on aina toteutettu toukokuussa ja tehty samalla menetelmällä Suomen Osakesäästäjien kanssa. Vastaajia Osakesäästäjissä oli 1024, Springvestin asiakkaissa 222.

Tulokset ovat pääosin samansuuntaisia. Sijoittajakunta on molemmissa ryhmissä hyvin miesvoittoista (vastaajista yli 85 %), keski-iältään vanhempia ihmisiä ja useimmilla sijoittajilla on korkea koulutustaso.

Springvestin sijoittajat ovat tutkimuksen mukaan sijoittaneet juuri Springvestin kautta, koska arvostavat hyvälaatuisia ja mielenkiintoisia kohdeyhtiöitä 58 % (viime vuonna 56 %) sekä laadukasta ja aktiivista palvelua 51 % (viime vuonna 57 %).

Osakesäästäjien mielestä osakepohjainen joukkorahoitus sopii ihmisille, jotka ovat riittävän rohkeita ottamaan myös riskejä 62 % (viime vuonna 53 %), haluavat hajauttaa sijoituksiaan 45 % (40 %) tai ovat kiinnostuneet korkeasta tuottopotentiaalista  36 % (33 %).

Edellinen
Edellinen

Ohjeet Zoom-webinaarityökalun käyttöön

Seuraava
Seuraava

Springvestin avulla tukea kasvuyhtiöiden menestymiseen