Arvopaperi blogi: Paranna maailmaa sijoittamalla listaamattomiin
26. helmikuu 2020
Vastuullisuus on tällä hetkellä kiistatta sijoitusmaailman megatrendi ja sijoitusten vastuullisuus puhuttelee erityisesti naisia. Silti suomalaisnaisten rahat ovat etupäässä pankkitileillä ja toiseksi eniten rahastoissa. Uutta on sijoittaminen asuntoihin. Innostaisiko vastuullisuus naisia sijoittamaan myös suoraan osakkeisiin?
Tutkimusten mukaan monet suomalaiset haluavat vaikuttaa sijoituksillaan ”maailman parantamiseen”.
Naiset pitävät kohdeyrityksen vastuullisuutta tärkeämpänä kuin miehet. Sijoittajatutkimuksen* mukaan osakesäästäjänaisista 64 % pitää vastuullisuutta tärkeänä tai hyvin tärkeänä sijoituskohdetta valitessaan (miehistä 43 %). Springvestin kautta sijoittaneille vastuullisuus on vielä olennaisempaa: naisista 77 % ja miehistä 60 % pitää vastuullisuutta tärkeänä.
Vain 30 prosenttia suomalaisista naisista kertoo sijoittavansa, miehistä 42 prosenttia. Mielenkiinto erilaisiin sijoitusinstrumentteihin on kuitenkin selvästi kasvamassa Suomessa. Lähes 90 % alle 50 -vuotiaista osakesäästäjistä on kiinnostunut listaamattomiin osakkeisiin sijoittamisesta.
Miten valita vastuullinen sijoituskohde?
Yhä useampi sijoittaja haluaa löytää vastuullisia ja vaikuttavia, maailmaa parantavia sijoituskohteita. Mutta se ei ole aina helppoa. Sijoittaja voi valita isoista pörssiyhtiöistä sellaisia, joiden vastuullisuusraportointi on kunnossa ja jopa palkittua. Jotkut valitsevat ”vähiten haitallisen” vaihtoehdon tietyltä toimialalta, esimerkiksi suurista hiilijalanjäljistä sen pienimmän.
Sijoittaja voi karsia sijoituskohteista epätoivottujen toimialojen yritykset, kuten tupakka-, alkoholi- ja aseyhtiöt. Hän voi myös valita temaattisesti sijoituskohteensa suosimalla tiettyä toimialaa ja sijoittamalla pelkästään esimerkiksi terveysalan, ympäristöteknologian tai vaikkapa turvallisuutta lisäävien yritysten osakkeisiin.
Temaattinen sijoittaminen on helppoa myös listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoitettaessa. Springvest helpottaa sijoituskohteen valintaa kategorisoimalla rahoituskierroksillaan olevat kasvuyhtiöt vastuullisuuden ja vaikuttavuuden perusteella.
Tuoton lisäksi vastuullisuus
Tuotto on tärkein ajuri listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoittamisessa, mutta samalla sijoittaja voi valita yhtiöitä, joiden toimiala on sijoittajan sydäntä lähellä: esimerkiksi ympäristö, terveys tai turvallisuus.
Springvest valitsee rahoituskierroksilleen vain lupaavimpia kasvuyrityksiä, joilla on vahva exit-strategia ja jotka pyrkivät tavalla tai toisella parantamaan maailmaa. Rahoituskierroksille on alusta alkaen valikoitu kohdeyhtiöitä, joista merkittävä osa on ollut terveysteknologiaan liittyviä kasvuyrityksiä.
Due diligence -vaiheessa yhtiöt vastaavat normaalin selvityksen lisäksi sekä vastuullisuutta että vaikuttavuutta koskeviin kysymyksiin ja niiden taustoja selvitetään myös vastuullisuusraportin avulla. Vastausten perusteella Springvest voi kategorisoida rahoitettavan yhtiön toiminnan, tuotteen tai palvelun sen mukaan, tekeekö se osaltaan maailmasta tehokkaamman, terveellisemmän, puhtaamman, reilumman tai turvallisemman.
Vaikka yhtiön tuottopotentiaali on merkittävin valintakriteeri, Springvest harjoittaa myös poissulkevaa menetelmää. Springvest ei järjestä rahoituskierrosta sellaiselle yritykselle, jonka toiminta on epäeettistä, vastuutonta tai vahingollista kuluttajalle tai ympäristölle.
Riski ja tuotto kulkevat käsikädessä
Aiemmin lupaavat kasvuyhtiöt olivat mahdollisia sijoituskohteita vain suurilla summilla sijoittaville enkelisijoittajille ja pääomasijoittajille. Springvest tarjoaa mahdollisuutta isommalle joukolle – sadoille yksityisille sijoittajille – osallistua lupaavien kasvuyhtiöiden osakeantiin. Pienin sijoitussumma Springvestin järjestämissä osakeanneissa on tavallisesti noin tuhat euroa.
Listaamattomissa kasvuyhtiöissä on suuret tuottomahdollisuudet, mutta niissä on myös enemmän riskiä.
Tutkimusten mukaan naiset eivät karta riskiä, mutta ovat riskitietoisia. Jokaisen sijoittajan on järkevä hajauttaa riskiä niin, että tekee listaamattomista – hyvän tuotto-odotuksen, mutta suuremman riskin – osakkeista oman salkkunsa, ja kerää siihen vähintään 10 eri yhtiön osakkeita.
Springvest valitsee vuosittain kahdeksalle rahoituskierrokselle kohdeyhtiöt sadoista yrityksistä. Tuhannet suomalaiset ovat jo sijoittaneet sen kautta. Tavallaan Springvest tekee pääomasijoittajan työn ja poimii yhtiöiden joukosta ne, joilla sen näkemyksen mukaan on lupaavimmat menestymisen mahdollisuudet. Tiukan tarkastuksen läpäisee vain muutama yhtiö vuosittain.
Mistä tahansa näkökulmasta asiaa katsookaan, on erittäin toivottavaa, että vastuullisuus trendinä säilyy ja myös naiset sijoittajina vahvistavat asemiaan.
Päivi Malinen
toimitusjohtaja, Springvest Oy
*Springvestin sijoittajatutkimus Suomen Osakesäästäjien jäsenille, 2019