Kauppalehti Vieraskynä: Vastuullisuus innostaa naisia sijoittamaan?
27. helmikuu 2020
Suomessa naiset ovat selvä enemmistö korkeakoulutetuista ja naisten työllisyysaste on samaa luokkaa kuin miestenkin. Naisilla on siis erinomaiset mahdollisuudet sijoittaa ja kasvattaa varallisuuttaan. Silti vain 30 prosenttia suomalaisista naisista kertoo sijoittavansa, kun vastaava osuus miehistä on 42 prosenttia.
Vastuullisuus on noussut megatrendiksi sijoittamisessa. Tutkimusten mukaan erityisesti naiset pitävät yrityksen vastuullisuutta tärkeänä kriteerinä valitessaan sijoituskohdetta. Onkin toivottavaa, että vastuullisuus osaltaan saa naiset innostumaan sijoittamisesta – myös suoraan osakkeisiin.
Suomalaisnaisten sijoitukset ovat etupäässä pankkitileillä ja toiseksi eniten rahastoissa. Uutta on vuokra-asuntoihin sijoittaminen. Verrattuna miehiin naisten suora sijoittaminen osakkeisiin on ollut vähäisempää.
Yleisesti ottaen osakesijoittaminen saa kuitenkin vuosi vuodelta yhä enemmän kannatusta Suomessa. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 62 prosenttia suomalaisista katsoo osakesijoittamisen tarjoavan erinomaisen keinon lisätä kansalaisten ja koko kansantalouden vaurautta.
Buumi käynnistymässä?
Suomessa naiset kirjoittavat naisille kirjoja sijoittamisen logiikasta ja antavat neuvoja sijoittamiseen. Tehdään podcasteja, videoita ja järjestetään koulutustapahtumia. On syntynyt monenlaisia sijoittamiseen kannustavia yhteisöjä, esimerkiksi Mimmit sijoittaa ja Vauras Nainen.
”Varmista taloudellinen turvallisuutesi”, ”Pidä rahapäiväkirjaa, aloita sijoittaminen pienillä summilla”, ”Huolehdi taloudellisesta riippumattomuudestasi” ja ennen kaikkea ”Paras aika aloittaa on tänään”. Onko käynnistymässä vihdoin naissijoittamisen buumi? Toivottavasti.
Ainakin sijoittaminen asuntoihin on jo tasa-arvoistunut, sillä naisia on puolet vuokranantajista. Rahastosijoittamista naiset ovat harrastaneet pitempään. Silti tähän mennessä naisista melko harvat ovat sijoittaneet suoraan osakkeisiin. Osakesäästötileistä vain kolmasosa on naisten avaamia.
Naisten kannattaisi kuitenkin miesten tavoin sijoittaa laajemmin suurempaa tuottopotentiaalia sisältäviin kohteisiin, vaikkakin niihin sijoittamiseen sisältyy myös enemmän riskiä. Listaamattomien yhtiöiden pääomasijoitusmarkkinat ovat Euroopassa tarjonneet listattua markkinaa paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Sijoituskohteena listaamattomat yhtiöt tarjoavat riskiä sietäville, pidemmän sijoitushorisontin sijoittajille mahdollisuuden maksimoida tuotto ja kasvattaa selkeämmin varallisuutta.
Listaamattomat kasvuyhtiöt on hyvä vaihtoehto
Tutkimusten mukaan naiset eivät tunne omasta mielestään erilaisia sijoitusinstrumentteja niin hyvin, että voisivat luottavaisin mielin tehdä niihin sijoituksia. Sijoitusneuvonnan hakeminen onkin hyvä keino aloittaa opiskelu, vaikka aihepiiri olisi alkuun epämukavuusalueella.
Tietoa saa myös vaihtoehtoisista sijoitusmuodoista, kuten listaamattomista kasvuyhtiöistä. Sijoittaakseen kasvuyhtiöihin ei enää nykyään tarvitse olla bisnesenkeli tai pääomasijoittaja. Sijoittaminen on mahdollista pienemmillä summilla myös piensijoittajille.
Tutkimusten mukaan naiset eivät karta riskiä, mutta ovat riskitietoisia. Järkevää onkin rajoittaa listaamattomiin osakkeisiin sijoittaminen 20 prosenttiin sijoitusvarallisuudesta ja hajauttaa riskiä rakentamalla hyvän tuotto-odotuksen, mutta suuremman riskin listaamattomista osakkeista oma salkku, johon kerää vähintään 10 eri yrityksen osakkeita.
Vastuullisuus puhuttelee naisia
Vastuullisuus on kiistatta sijoitusmaailman megatrendi ja myös sijoitusten vaikuttavuus puhuttelee erityisesti naisia. Moni naissijoittaja on erityisen kiinnostunut sijoittamaan temaattisesti, esimerkiksi terveys- tai ympäristöalan teknologiayrityksiin.
Springvest järjestää Suomen suurimmat osakeannit listaamattomille kasvuyhtiöille. Se tekee pääomasijoittajan työn ja poimii yhtiöiden joukosta ne, joilla sen näkemyksen mukaan on lupaavimmat menestymisen mahdollisuudet. Tiukan tarkastuksen läpäisee vain muutama yritys vuosittain. Springvest etsii rahoituskierroksilleen vastuullisia yhtiöitä, jotka pyrkivät tavalla tai toisella parantamaan maailmaa.
Springvest on myös laatinut vastuullisuuteen ja vaikuttavuuteen liittyvät kategoriat rahoituskierrokselle valituille kohdeyhtiöilleen ja tehnyt niitä kuvaavat symbolit sijoittajien päätösten helpottamiseksi. Kategoriat ovat tehokkaampi, terveempi, puhtaampi, reilumpi ja turvallisempi maailma.
Vastuullisuuden ja vaikuttavuuden merkittävyyden kasvaessa on toivottavaa, että naiset rohkeammin alkavat maksimoida mahdollisuuksiaan ja sijoittavat enemmän suoraan itse valitsemiensa yhtiöiden osakkeisiin – olivatpa ne sitten pörssissä tai vasta kasvamassa suuremmiksi.
Lue koko Vieraskynä-kirjoitus Kauppalehdestä
Kaupallinen yhteistyö