Hyvinvointialueille uusia keinoja sairauksien ennaltaehkäisyyn – MedicubeXin itsemittauspisteet ja Omaolon terveyskartoitukset tukemaan toisiaan
Hyvinvointialueiden asiakkaat voivat tulevaisuudessa täyttää Omaolon itsearviointikyselyt MedicubeXin e-Terveysasemalla ja saada itsearviointinsa tueksi dataa. MedicubeXin toimitusjohtaja, lääkäri Vili Kostamo näkee integraatiossa valtavasti mahdollisuuksia: se auttaa ratkomaan terveyspalveluiden saatavuusongelmia ympäri Suomen laadusta tinkimättä.
Terveydenhuollon resurssit eivät riitä tätä nykyä asiakkaiden terveyden edistämiseen. Esimerkiksi hyvinvointialueiden on ollut pakko keskittyä jo puhjenneiden sairauksien hoitoon ja kaventaa palveluvalikoimaansa säästöpaineiden ja henkilöstöpulan vuoksi.
Springvestin portfolioyhtiön MedicubeXin itsemittauspisteistä eli e-Terveysasemista on löytynyt näihin ongelmiin yksi ratkaisu: aikaa ja rahaa säästyy jo nyt useilla hyvinvointialueilla, kun asiakas voi tehdä sovitut terveysmittaukset omatoimisesti jo ennen vastaanottoa.
Pian palvelujen parantamiseen on entistäkin paremmat edellytykset, sillä MedicubeX ja Omaolo-verkkoalustan tarjoaja DigiFinland ovat aloittaneet yhteistyön.
Sähköinen terveystarkastus tehokkaasti
Omaolo on valtakunnallinen sosiaali-, terveyden- ja suun terveydenhuollon sähköinen asiointikanava, joka tukee itsehoitoa. Palvelussa voi esimerkiksi täyttää Terveystarkastus-nimisen itsearviointikyselyn omista elintavoista ja sairausriskeistä.
Ensi vuonna hyvinvointialueen asiakas voi täyttää kyselyn e-Terveysasemalla, jolloin sekä kyselyvastaukset että mittaustulokset siirtyvät automaattisesti terveydenhuollon ammattilaisille. Tämä mahdollistaa täysin digitaalisten terveystarkastusten tekemisen helposti ja tehokkaasti: ammattilainen pääsee suoraan ottamaan kantaa tuloksiin ja keskustelemaan niistä asiakkaan kanssa.
MedicubeXin toimitusjohtaja Vili Kostamo uskoo, että integraatiosta on hyvinvointialueille iso apu ennaltaehkäisevien palvelujen parantamisessa.
“Omaolo on kansallisesti käytössä oleva palvelu, joten uusi ratkaisu voidaan ottaa käyttöön missä tahansa ilman että jokaisella hyvinvointialueella tarvitsee erikseen rakentaa tietojärjestelmäintegraatiota”, hän kertoo.
Ominaisuuden voivat ottaa käyttöön vuoden 2025 alusta alkaen ne hyvinvointialueet, jotka käyttävät e-Terveysasemaa.
Palvelut ja tarve kohtaamaan tehokkaammin
Integraation ensimmäinen pilottikäyttökohde on työttömien terveystarkastus. Periaatteessa sama tekninen ratkaisu toimisi myös kaikissa muissa terveystarkastuksissa sekä Omaolon oirearvioiden kanssa eli kiireellisen hoidon tarpeen arvioinnissa.
“Tätä vaihtoehtoa selvitetään, mutta päätöksiä siitä ei vielä ole tehty”, Kostamo sanoo.
Hän korostaa, että MedicubeXin tarkoitus ei ole korvata kasvokkaista palvelua vaan suunnata sitä paremmin: vapauttaa aikaa niiden asiakkaiden hoitoon, jotka tarvitsevat vastaanottoa eniten ja nopeimmin.
“Kyse ei ole pelkästään resurssien vapauttamisesta vaan myös tarjottavien palveluiden volyymin kasvattamisesta”, hän lisää.
Kostamo ajattelee, että nyt alkanut yhteistyö on suuri askel MedicubeXin tavoitteiden saavuttamisessa. Mitä monipuolisemmin e-Terveysasemia otetaan käyttöön, sitä useammalla portaalla terveyspalvelujärjestelmää voidaan vahvistaa ja sitä paremmin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia pystytään ehkäisemään.
Hänen mukaansa MedicubeXin teknologia skaalautuu erinomaisesti: e-Terveysasemat soveltuvat terveysasemien ja sairaaloiden lisäksi matalan kynnyksen seulontaan ja seurantaan muuallakin, esimerkiksi laboratorioissa tai julkisissa tiloissa.
“Integraatio Omaolon kanssa mahdollistaa toimintamme skaalaamisen soveltuvien palveluiden ja hoitopolkujen osalta koko Suomessa. Kyseessä on dramaattinen loikka kohti sitä, että e-Terveysasemat tulevat osaksi terveydenhuollon vakiokalustoa Suomessa ja muuallakin Euroopassa.”
Lue lisää:
Uutinen 6.9.2024: MedicubeX-mittaustulokset osaksi Omaolon terveystarkastusta (DigiFinland)