Digitaalinen kaksonen mullistaa teollisuuden materiaalivirtoja – Pesmelin strategiauudistus johtanut ennätyskauppoihin
Pesmelin toimitusjohtaja Tony Leikas kertoo, että digitaalisella kaksosella on ollut merkittävä rooli yhtiön viimeaikaisissa kaupoissa sekä ylipäätään kauppojen keskimääräisen koon kasvussa. Yhtiö sai viime vuonna historiansa suurimman, noin 44 miljoonan euron kaupan Yhdysvalloista, ja tänä vuonna 30 miljoonan euron kaupan Euroopasta.
Kauhajokinen Pesmel on noussut teollisuuden varastoautomaation globaaliksi edelläkävijäksi. Kasvun moottorina on digitaalinen kaksonen, jonka avulla korkeavaraston toiminta ja materiaalivirrat optimoidaan jo ennen rakentamisen alkua. Yhtiöllä on käynnissä osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa.
Teknologiayhtiö Pesmelin uusi strategia on osoittautunut toimivaksi. Yhtiö sai viime vuonna historiansa suurimman, noin 44 miljoonan euron kaupan Yhdysvalloista, ja tänä vuonna 30 miljoonan euron kaupan Euroopasta.
Vuonna 1978 perustettu Pesmel muutti strategiaansa vuonna 2022 keskittymällä entistä vahvemmin varastoautomaatioon ja digitaalisiin ratkaisuihin. Yhtiö on viime vuosina myös kehittänyt automaatioratkaisut kahdelle uudelle toimialalle: rengasteollisuudelle ja kontinkäsittelylogistiikkaan.
Uudistuksen myötä käynnistyi voimakas kasvuvaihe, vaikka 10 prosenttia aiemmasta liiketoiminnasta myytiin yrityskaupassa.
Toimitusjohtaja Tony Leikas kertoo, että etenkin digitaalisella kaksosella on ollut merkittävä rooli viimeaikaisissa kaupoissa sekä ylipäätään kauppojen keskimääräisen koon kasvussa.
“Globaali kilpailuetumme perustuu vahvasti juuri digitaaliseen kaksoseen, jonka ansiosta koko varastoautomaatiojärjestelmä voidaan optimoida jo ennen rakentamista”, hän kertoo.
“Digikaksonen helpottaa myös myyntiä merkittävästi, kun asiakkaan ei tarvitse tehdä investointipäätöstä mututuntumalla.”
Pesmelin liikevaihto vuonna 2024 oli 62 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 se oli 32,1 miljoonaa euroa, josta se kasvoi 60,4 miljoonaan euroon vuonna 2023.
Pesmelin ratkaisuihin kuuluvat korkeavarastot kohoavat jopa 40 metrisiksi eli 12-kerroksisen kerrostalon korkuisiksi. Digitaalisella kaksosella tehtävät simuloinnit ovat avainasemassa siinä, että varastoon suunniteltavat automaattiset nosto- ja kuljetinjärjestelmät saadaan toimimaan tehokkaasti.
Koko toimitusprosessin kattava ainutlaatuinen teknologia
Digitaalinen kaksonen on tarkka virtuaalinen malli tosimaailman järjestelmistä tai prosesseista. Pesmelillä se on osa yhtiön itse kehittämää älykästä teknologiakokonaisuutta, joka automatisoi raskaan teollisuuden varastoja ja toimitusketjuja.
Vaikka digitaalisista kaksosista on puhuttu teollisuuden logistiikassa pitkään, niiden vieminen kaupalliseen käyttöön ei ole ollut yksinkertaista. Moni ratkaisu rajoittuukin yksittäisiin laitteisiin. Pesmelin digikaksosta sen sijaan hyödynnetään automaatioratkaisun suunnittelussa, toteutuksessa sekä toimitusketjujen optimoinnissa käytön aikana.
Yhtiön ratkaisujen ansiosta esimerkiksi rekan kääntöaika tehtaalla voi lyhentyä 2,5 tunnista yhteen tuntiin ja tilauksen toimitusaika 12 päivästä kahteen päivään.
“Järjestelmä on vuosien kovan kehitystyön tulos, mikä osoittaa, että tällainen on toimialalla mahdollista”, sanoo Pesmelin Product Owner Juha Maunula.
Ensinnäkin digikaksosta käytetään Pesmelillä automatisoitujen korkeavarastojen suunnitteluun. Varastot kohoavat jopa 40 metrisiksi eli 12-kerroksisen kerrostalon korkuisiksi. Niihin mahtuu jopa 50 prosenttia enemmän tavaraa kuin perinteiseen matalaan lattiavarastoon. Trukkeja ja henkilökuntaa ei tarvita, jolloin vahinkojen ja tapaturmien riski minimoituu ja polttomoottoriajoneuvojen päästöt poistuvat.
"Digikaksonen on vuosien kovan kehitystyön tulos, mikä osoittaa, että tällainen on toimialalla mahdollista."
“Varaston seinien sisään suunnitellaan ja toteutetaan automaattiset nosto- ja kuljetinjärjestelmät. Digikaksosella tehtävät simuloinnit ovat avainasemassa siinä, että järjestelmä saadaan toimimaan tehokkaasti”, Maunula kertoo.
Tony Leikas vertaa Pesmeliä AutoStoreen: Pesmel tekee teollisuuden toimitusketjuille sen mitä norjalainen logistiikkateknologiayhtiö AutoStore teki verkkokauppalogistiikalle.
“Raskas teollisuus on alkanut etsiä digitalisaatiosta vaihtoehtoja perinteiselle manuaaliselle ja laitekeskeiselle varastonhallinnalle. Pesmelillä on tähän tarpeeseen valmis kokonaisratkaisu.”
Raskas teollisuus on alkanut etsiä digitalisaatiosta vaihtoehtoja perinteiselle manuaaliselle ja laitekeskeiselle varastonhallinnalle. Toimitusjohtaja Tony Leikas vertaa Pesmeliä norjalaiseen AutoStoreen: Pesmel tekee teollisuuden toimitusketjuille sen minkä AutoStore teki verkkokauppalogistiikalle.
Tilauskanta jo 95 miljoonaa euroa – uusi standardi materiaalivirtojen hallintaan?
Huhtikuun 2025 alussa Pesmelin tilauskannassa oli kaiken kaikkiaan noin 95 miljoonaa euroa.
Uusista markkina-avauksista etenkin kontinkäsittelyratkaisun asiakashyödyt ovat yhtiön arvion mukaan mittavat: esimerkiksi laivojen lastausaikojen on arvioitu lyhentyvän 20 %. Ratkaisua kaupallistetaan yhteistyössä Konecranesin kanssa, ja se on herättänyt markkinoilla paljon kiinnostusta.
“Kontinkäsittelysegmentin tarjouskantaa seurataan erillään, ja sen koko on moninkertainen muuhun tarjouskantaan verrattuna”, Leikas kertoo.
Pesmelin teknologiaan luottavat jo lukuisat raskaan teollisuuden suuret yhtiöt, kuten International Paper, Saint-Gobain, Metsä Group, Outokumpu, Stora Enso, Saica Group ja Tata Steel. Silti peräti 70 prosenttia potentiaalisista asiakkaista on vielä tavoittamatta.
Pesmel tekeekin strategiaansa nojaten töitä sen eteen, että tulevaisuudessa paperirullat, sellupaalit, metallikelat, renkaat ja kontit liikkuvat yhä useammin automaattisesti tuotannosta varastoon ja sieltä edelleen lastauslaitureille ilman viiveitä ja virheitä.
On täysin mahdollista, että siinä missä Kone mullisti ihmisten liikkumisen kaupungeissa, Pesmel tekee saman teollisuuden materiaalivirroille.
Pesmelin rahoittajien joukossa on merkittäviä sijoittajia, kuten Turret, Holdix, Arvo Sijoitusosuuskunta, MR Value, Veritas, Helmet Capital ja Tesi. Kasvusijoituspalvelu Springvestin järjestämän osakeannin suuruus on 5 miljoonaa euroa.