Rocsolen osakeanti alkaa: teknologiayhtiö auttaa teollisuutta ehkäisemään vakavia tuotannon häiriöitä
Rocsolella on torstaina 9.1.2025 alkanut 5 miljoonan euron osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa. Yhtiö tekee teollisesta tuotannosta tehokkaampaa, mikä auttaa teollisuusyhtiöitä myös kutistamaan päästöjä.
Odottamattomat tuotannon katkokset ovat prosessiteollisuudessa yksi merkittävimmistä päästöjen sekä kustannusten aiheuttajista, sillä ne vaativat nopean alas- ja ylösajon. Yksi suunnittelematon pysäytys voi aiheuttaa yhtä paljon päästöjä kuin tuotannosta normaalisti aiheutuisi monen vuoden aikana, ja pelkästään Pohjois-Amerikassa öljynjalostamoilla on yhteensä yli 2 000 odottamatonta pysäytystä vuodessa.
Prosessien hallintaa vaikeuttavat likaantuvat ja epäluotettavat mittalaitteet. Jos vaikkapa hiekan kertyminen säiliöön jää huomaamatta, seurauksena voi olla kallis laiterikko tai jopa ympäristövahinko.
Teknologiayhtiö Rocsole tarjoaa ratkaisun näihin haasteisiin. Yhtiö toimittaa teollisuudelle tomografiasovelluksia nesteprosessien mittaukseen ja valvontaan.
Yhtiön teknologian avulla säiliöiden ja separaattoreiden sisältä saa luotettavaa reaaliaikaista kuvaa. Tämä auttaa ennakoimaan häiriöt, optimoimaan tuotannon ja huoltotarpeet sekä saavuttamaan tasalaatuisen lopputuloksen resursseja tuhlaamatta.
Uniikki teknologia palvelee useita aloja
Rocsolen päätuotteet ovat nestepinnanmittaus, kuten emulsioiden rajapintojen mittaus, sekä sakkaumamittaus. Yhtiön käsityksen mukaan kenelläkään kilpailijalla ei ole yhtä nopeaa näytteenottoaikaa tai kykyä havaita emulsiokerroksia yhtä hyvin. Lisäksi Rocsolen sauvasensoreita hyödyntävät laitteet toimivat myös likaantuneina vaikeissakin tuotanto-oloissa.
Rocsole on kehittänyt myös ohjelmiston, jolla data pystytään integroimaan asiakkaan valvonta- ja ohjausjärjestelmiin. Tulevaisuudessa ohjelmisto aiotaan kaupallistaa jatkuvalaskutteisella DaaS-palvelumallilla, jolloin asiakkaat voivat hyödyntää jatkuvaa datavirtaa esimerkiksi huollon ennakointiin.
Nykyasiakkaita ovat esimerkiksi öljy- ja kaasuteollisuuden tuottajat ExxonMobil, Shell, Equinor, ConocoPhillips, Aramco ja Petronas. Rocsole on ainoa yhtiö, joka on pystynyt tehostamaan öljyteollisuuden prosesseja tomografiakuvantamisella sekä haastamaan teknologiallaan perinteiset mittalaitteet.
Vuoden 2026 lopussa Rocsolen tavoitteena on lanseerata seuraava parempikatteinen G4-tuoteperhe, joka auttaa paitsi skaalaamaan nykyaloille myös avaa uusia aloja. Niihin lukeutuvat muun muassa puolijohdeteollisuus, ruoka- ja kemianteollisuus sekä uusiutuvien polttoaineiden tuottajat, joista asiakkaana on jo esimerkiksi UPM.
Perusta kunnossa voimakkaalle kasvulle
Teollisuuden automatisointi lisääntyy merkittävästi. Myös Rocsole hakee voimakasta kasvua. Edellytykset ovat hyvät: liiketoiminnan perusta on kunnossa, teknologiariskit on minimoitu, asiakaskysyntä on varmistettu ja hyväksyntäkierrokset asiakkaiden kanssa tehty. Myös suuret alkuperäislaitevalmistajat, kuten Halliburton, ovat integroineet yhtiön teknologiaa järjestelmiinsä.
Ennusteiden mukaan markkina kasvaa yli 27 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoon lähivuosina. Seuraavien kahden vuoden aikana Rocsolen tavoite on skaalata myynti nykyisellä tuotesukupolvella kannattavaksi liiketoiminnaksi. Samaan aikaan voidaan kehittää seuraava G4-tuotesukupolvi, joka mahdollistaa markkinan kasvattamisen moninkertaiseksi.
Hyvän kasvun skenaariossa yhtiö tavoittelee 3,9 miljoonan euron liikevaihtoa vuodelle 2025. Vuoden 2028 liikevaihtotavoite on hyvän kasvun skenaariossa 40,3 miljoonaa euroa ja voimakkaan kasvun skenaariossa 67,1 miljoonaa euroa.
Johdon näkemyksen mukaan yhtiöllä on exit-valmius 2–3 vuoden kuluessa. Exitissä tavoitteena on saavuttaa 7–22-kertainen valuaatio vuosiliikevaihtoon nähden. Vertailukelpoisia yritysostoja ovat olleet esimerkiksi Emerson–Roxar (137 milj. dollaria), Honeywell–Invensys (415 milj. dollaria) ja FMC – Multiphase Metering Technologies (380 milj. euroa).